вівторок, 1 грудня 2015 р.

Пам'ятка про ГМО


Оскільки знову у нашому суспільстві виникла тема ГМО, то нагадую основні факти, що стосуються цієї проблеми.
1. Усі живі організми включно із людьми, тваринами, рослинами та грибами  складаються  із клітин. Кожна жива клітина будь-якого організму містить у собі особливу молекулу - дезоксирибонуклеїнову кислоту (ДНК), яка там  існує у вигляді довгого ланцюжка із окремих елементів - нуклеотидів.
2. Яблуко, шматок свинини, огірок, лісові горіхи, шпроти у консервній банці складаються із клітин, отже завжди містять у  собі ДНК. Мінеральна вода, цукор,  рослинна олія, крохмаль, пеніцилін клітин у своєму складі не містять. Значить і ДНК ані природньої, ані неприродньої  містити у своєму складі не можуть
3.  ДНК  визначає розвиток будь-якого організму. Зміна тих його властивостей, що  передаються нащадкам, будь то чи  цуцики, чи насіння можливо тільки за  умов зміни  у ДНК. Усі культурні  породи рослин та тварин з'явилися внаслідок того, що люди ретельно  відбирали  організми із  випадковими змінами у ДНК та давали їм розмножитися. Інколи це відбувалося настільки грубими  методами, що значна частина рослин у нас є справжніми генетичними  монстрами - із кількома наборами генів, що одночасно існують у одній клітині.
4. Метод штучного відбору організмів є  вкрай низькопродуктивним. Це довго  і  не завжди  вдається отримати те, що треба. А сільське господарство традиційно потерпає від купи  факторів: картоплю їсть колорадський жук, пшеницю гне вітер, зернові не виносять  клімату певних країн. Ось щоб усі ці питання вирішити раз і назавжди люди переважно і застосовують точний метод безпосередньої зміни нуклеотидів у ДНК, який    і приводить до появи того, що зазвичай називають ГМО.
5. ГМО - це не тільки  фрукти і овочі. Це ще і численні бактерії, які виробляють різноманітні ліки, наприклад пеніцилін та інсулін. При цьому самі ліки не  можуть  у принципі містити змінену ДНК. Це хімічні сполуки, структура яких не змінюється від того, яким шляхом  вони отримані.
6. Організми, які модифіковані прямим переносом генів ніяк не відрізняються  від тих організмів, у яких ті самі гени змінені шляхом відбору.
7. Гени із генномодифікованої їжі ніяк не можуть вплинути на нас,  бо вони нічим не відрізняються  від тих генів, що містяться у нашій звичайній  їжі, які на нас не впливають.
8. Проведено купу досліджень щодо  впливу ГМО на живих істот. Жодне із них не підтвердило небезпеку цієї їжі. Щодо усіх досліджень, які наводяться як доказ шкідливості ГМО доведено, що усі вони є помилковими, або нечесними.
9. Без ГМО багато хто із людей може померти, бо значна частина ліків зараз виробляється тільки застосуванню генетично змінених бактерій.
10. Сільське господарство України поступово відстає від інших країн через те, що у нас не  вирощуються нові сорти, які отримані саме за методом штучного переносу генів.
11. Єдиний спосіб гарантовано захистити себе від потенційно небезпечних генетично модифікованих організмів, які можуть потрапити до нас зза кордону може бути тільки розробка власних сортів генетично модифікованих тварин та рослин для чого у державі постійно мають працювати профільні наукові установи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар